Гоним злото с осветена на Цветница върбова клонка


Гоним злото с осветена на Цветница върбова клонка
01 Април 2018, Неделя


В неделята след Лазаровден се празнува Връбница, известна още като празник на цветята


Автор: Яна Славянска

След като възкресил в събота Лазар, Христос, възседнал магаре, влязъл в Йерусалим. Хората го посрещнали с палмови клонки и радостни възгласи: „Осанна“.

Затова и до днес на този ден в църквата се отслужва молитва и се освещават върбови клонки. У нас те заместват палмовите листа, каквито не се намират по нашите ширини. По тази причина и празникът се нарича Връбница.

След тържествената литургия, миряните отнасят клонките у дома си, навити на венче – за здраве и берекет. Вярва се, че осветената върба пази от зло и затова тя се поставя върху домашната икона, а на входната врата и на входа на стопанските постройки се окачва върбово венче, които всяка година се подменят с нови на Цветница. А старите се изхвърлят в течаща вода...

С водата е свързан и един друг ритуал, който се провежда на този ден. Особено в миналото много широко е било разпространено т. нар. кумичане. Нещо като продължение на обичая от предишния Лазаровден. От осветените в църквата върбови клонки лазарките вият венчета, с които отиват до близката река.

Там те ги пускат по течението и на която мома венчето излезе най-напред, тя бива избирана за „кумица“. След което, хванати на хоро, което тя повежда, всички стигат до дома й, където сядат на обща трапеза по случай празника.



В категории: Новини , Вяра , Църковни празници

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки