С петдневни тържествата отбелязват Цветница в Ловеч
С петдневни тържествата отбелязват Цветница в Ловеч / dariknews.archive

С петдневни тържества ще отбележи тазгодишната Цветница люляков Ловеч. Стартът ще бъде даден на 1 април 205 г. с две изложби в Художествената галерия - „Всичко е линия и цвят" - живопис и текстил на Жанет Левордашка и „Течението на живота" - живопис, пластика и рисунка на Петр Йедличка - Чехия.

На 3 април - петък, на сцената на Ловчанското читалище от 17:00 ч. ще се проведе фестивалът на детската песен „Пеещо яйце". На Лазаровден събота, проявите започват от преди обед. В 11:00 ч. на откритата сцена на площад „Тодор Кирков" започва фолклорна програма „За тебе пеем, Лазаре" с участието на деца от СОУ „Тодор Кирков", детската вокално-певческа група „Лъжанче" при Народно читалище „Пробуда - 1927 г." - с. Чавдарци, детския танцов състав „Ябланче" и младежкия танцов състав при СОУ „Васил Левски" - Ябланица.

В 12:30 ч. е началото на Регионалния събор на народното творчество „Цветница в Ловеч". Участват класът по народно пеене при Ловчанското читалище и читалищни колективи от селата Абланица, Горан, Слатина, Йоглав, Пресяка, Къкрина, Българене, Умаревци, Орешак и град Сепарева баня.

В 17:00 ч. концерт ще изнесат детският и младежкият танцов състав „Ловеч" към Общинския детски комплекс. Вечерта в 20:30 ч. ще бъде показан спектакъла звук и светлина „Историята своя тачим".

Тържественото откриване на празника Цветница е на 5 април - неделя, от 11.30 ч. на сцената на площад „Тодор Кирков". Тогава кметът на Ловеч Минчо Казанджиев ще обяви кумичката на 2015 г. Коя е тя, ще стане ясно половин час по-рано, когато от Транспортния мост ще се проведе традиционният обичай „Кумичене" /ритуалът „По вода"/. Сутринта в 9:00 ч. в Катедралния храм „Света Троица" ще бъде отслужена Златоустова света литургия.

След откриването на празника ще започне концертът на специалния гост на Ловеч за Цветница - испанския хор „Чамусия". В 12:30 ч. продължава Регионалният събор на народното творчество с участието на ученици от СОУ „Св. св. Кирил и Методий" - село Александрово, и читалищни колективи от селата Славяни, Баховица, Дойренци, Александрово, Брестово, Хлевене, Радювене, Скобелево, Дренов.

В 17:00 ч. е концертът на другите специални гости на Ловеч за Цветница - сестри Диневи.   Празничната програма завършва със спектакъла звук и светлина „Ловеч - звезден град" , който ще започне в 20:30 ч.