Какви китки са най-търсени за Цветница

На пазара едни вдигат цените с левче, други ги свалят за празника

Най-предпочитани за Цветница са пролетните китки, традиционно това са скромните единичните стръкове от градината на баба, които вървят от 30 до 50 стотинка за бройка, показа проверка на пазара за цветя. Все пак си има царици на търсенето и предлагането и това са различните видове рози, лилии, хризантеми и калии. Разнообразието е голямо.

Цените започват от 2 лв. за стрък голямо цвете и минават над 20 лв. за букети. Търговците не бяха словоохотливи, но неофициално заявиха, че дни преди Връбница поскъпването ще е поне с левче. За една роза трябва да си приготвите от 3 до 3,50 лева. Хризантемите също държат подобни стойности. По-евтини са лалетата и зюмбюлите. Техните цени дори и за букет тръгват от 1,50 лева. Разнообразието от букети е голямо. Ако вземете готов по-голям от цветарите, трябва да си приготвите от 10 до над 20 лева. Ако искате да го направят пред вас ще можете да подберете цветята и цената. Малките букетчета от пролетни цветя и такива, които са с коренче, започват от 3 лева. Нарцисите, растящи във всяка градина и дори в междублоковите пространства, вървят по 50 стотинки в малки букети, а при бабите на кръстовищата в центъра на Пазарджик се предлагат по 80 ст. Същите растения обаче може да се вземат за жълти стотинки късно вечер, когато търговците се опитват да ги продадат на по-ниска цена, за да не ги похабят.

В столицата от години има борса, макар и нерегламентирана. Там цели ромски семейства, а и много българи от Пазарджик и района си изкарват прехраната, като продават цветя, взети от вносителите. Всъщност голяма част от уличната търговия се държи от малко хора, които имат документи и могат да внасят, разказаха ни сергиджиите, които прекупуват. От подобни фирми и продават на дребно в нашия град Българското производство на цветя е малко, все пак има цветарници и производители от района на Септември, Братаница и Звъничево.

Търговците, които зареждат дребните прекупвачи, разчитали основно на внос, който достига 90 на сто. Най-много рози, освен нашите оранжерийни, се предлагат от Холандия, ЮАР и страните от Южна Америка. Герберите и по-редките видове идват от Холандия, Израел, Тайланд и Турция. На комшиите разчитаме за карамфили, екзотичните китки пък са от по-далечни дестинации. Около 1,50 лева  струва роза на едро, на сергията често достига 4 лева. Лалетата, които също са предимно от странство, вървят между 80 стотинки и 1,50 лева. Макар и доста нетрайни, тези цветя са сред най-купуваните, твърдят продавачи. Изобщо интересът е насочен предимно към пролетните растения. Вероятно това е провокирало търговците да искат по два лева за малко стръкче момина сълза,а холандските ириси са оценени за левче. Въпреки че са есенни цветя, хризантемите имат целогодишно почитатели, цената им вчера беше 1,50 лева. Клончетата с дребни карамфили, както и едрите им събратя, вървят по левче.

Няма поскъпване, дори намалихме цените преди Цветница, каза в противовес с другите пък продавачка на една от крайните сергии. При нея наистина малките рози в саксия са символично оценени - по 2 лева, герберите варират от 1 до 3 лева в зависимост от големината и качеството. Заедно с колежките си  цветарката на пазара работи на смени без почивен ден, казва, че има купувачи и за скъпите, и за евтините букети.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
1 коментар
Пловдив

Пловдив

01.04.2015 | 15:11

Истинските търговци винаги ще намалят цените си за всеки празник,от търговци-шарлатани всичко се очаква!

Отговори
0 0

Анкета

Защо се провали първият мандат за съставяне на правителство?