Evstatii Plakida
Св. вмч. Евстатий

Евстати и Стати, ЧЕСТИТ ИМЕН ДЕН!

Днес БПЦ почита паметта на великомъченик, който ревностно пазил своята вяра в Христос

Св. вмч. Евстатий живял в края на първи и началото на втори век след Христа.

Преди да приеме християнството, Евстатий се казвал Плакида и бил нает като пълководец в римската армия на Тит и Траян.

Св. вмч. Евстатий
Св. вмч. Евстатий – смел пълководец на армията, смел християнин

От малък бил възпитаван в езическите традиции, но през годините на неговото възмъжаване, той осъзнал, че тези традиции са греховни, суетни и вредни за хората.

Войнът Плакида  приел Свето Кръщение,  заедно с  неговата съпруга  Теопистия и двамата им синове Агапий и Теопист.

Цялото християнско семейство на Евстатий било подложено на огромни изпитания от Всевишния. Първо те изгубили цялото си имущества и започнали да живеят в крайна нищета.

Бедният Евстатий разбрал, че приятелите, които имал до скоро го обичали, защото бил богат и влиятелен човек, а не защото харесвали лично него.

Цялото семейство било подложено на огромни унижения. Евстатий не можел да понася повече това положение  и да гледа коренно различното отношение на околните към хората, които най-много обичал.

Цялото семейство се преселило в Египет, където никой не ги познавал.

Но и там не намерили спокойствие и щастие. Първо, съпругата  на Св. Евстатий била отвлечена от разбойник. После синовете му се изгубили в пустинята.

Евстатий останал съвсем сам. Той бил принуден да се  труди от ранни зори до късни вечери. Животът му бил много труден и лишен от присъствието на неговите близки.

Въпреки това, вярата на Евстатий  станала още по-силна, а добродетелите, които развил, служели  за пример.

Така изминали цели 15 години. От близките на Евстатий нямало ни вест, ни кост.

По това време император Траян трябвало да води важна битка и си припомнил за своя смел пълководец Плакида. Заповядал да го открият, за да поведе войската на бой.

Походът завършил с огромен успех и императорът провъзгласил Плакида за главен военачалник на цялата армия. Малко по-късно сред младите войници Евстатий открил своите синове – пораснали и станали войни по примера на своя баща. Те били спасени от двама овчари в пустинята.

А по време на едно тържество Евстатий разпознал и своята отвлечена съпруга, която работела като прислужница. Цялото семейство се събрало отново, но за кратко.

Наскоро било организиран голям пир. Императорът забелязал, че неговият военачалник не е сред гостите. Когато го повикали и го поканили да се включи в жертвоприношенията, пълководецът Плакида отказал като признал, че от много години е приел християнството.

Тогава императорът заповядал цялото семейство да бъде екзекутирано. След като били подложени на много мъчения, четиримата били убити през 126 г.

Добри християни прибрали и погребали телата на Св. Евстатий и неговото семейство.  Днес чудотворните им  мощи се намират в Рим, в базиликата “Св. Евстатий”.

В превод от гръцки името Евстатий означава твърд и издържлив. Вибрациите на това име помогнали на Св. Евстатий да оцелее в продължение на 15 години сам в Египет.

Днес имен ден празнуват имената Евстати, Евстатий, Евстатия, Евстатиела, Стати, Статко, Статка.

Бъдете  живи, здрави и щастливи!

За Калинка Петрова

Казвам се Калинка Петрова. Завършила съм „Журналистика”. Станах част от екипа на "Марс Медия" през 2011 г. Пиша за сайта Chudesa.net. Освен за чудесата около нас, водя рубриката за християнските празници и традиции. Следя благотворителните инициативи и дарителските кампании, които се провеждат в полза на нуждаещите се и на които Chudesa.net отделя особено внимание, за да бъдем максимално полезни на всички наши читатели.

Прочети още

Значение на думата пагода. pagoda-06

Значение на думата пагода. Какво търсят, когато пишат в Гугъл “Пагода София”?

Пагодите - най-сигурните сгради в земетръсната Япония

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *